Archief
Inventaris archief online raadplegen?
Klik hier en een PDF bestand opent. Opzoeken: ofwel Ctrl + F gebruiken ofwel op zoeksymbool (vergrootglas) bovenaan klikken. Met de pijltjes naar boven en naar beneden kan u verder zoeken in de resultaten. Noteer de locatie gegevens van het bestand dat u zoekt. Hiermee kan u terecht in ons Museum iedere woensdag van 14 tot 16 uur. Eén van onze medewerkers helpt u dan verder. Opgelet: inventaris is nog niet volledig maar er zijn toch al een 2300 items die u kan opzoeken. Lees ook de toelichting hieronder. Wikimedia CommonsFamiliekunde Vlaanderen.
Beide publicaties zijn zeer nuttige naslagwerken voor iedereen die aan familiekunde wil doen. Een overzicht van de inhoud vindt u via bovenstaande links. Wenst u meer informatie, kom dan langs in onze Heemkring iedere woensdagnamiddag van 14 tot 16 uur. (bron: Familiekunde Vlaanderen, Regio Mechelen V.Z.W.) |
Overlijdensberichten raadplegen?
Onze Lintse Heemkring beschikt over een omvangrijke inventaris van bidprentjes en overlijdensberichten. Klik hier om het bestand te openen. U kan opzoeken met Ctrl+F ofwel op het zoeksymbool (vergrootglas) bovenaan klikken. Opgelet Er zijn drie bestanden samengevoegd: Rood is de meest recente versie; Blauw is de middelste en Groen is de oudste versie. Er kunnen dus drie dezelfde vermeldingen voorkomen. Indien u het gezochte bericht terugvindt, noteer dan de gegevens en u kan het originele exemplaar komen bekijken iedere woensdag van 14 tot 16 uur in ons museum.
De oudste bidprentjes dateren uit de jaren 1730. In Vlaanderen duiken ze op vanaf ca. 1775. Pas vanaf ca. 1820 zijn ze in heel Vlaanderen terug te vinden. Doodsprentjes zijn bidprentjes die aan het overlijden van een persoon herinneren. Ze worden meegegeven op de uitvaartplechtigheid en bevatten de naam, voornamen en eventuele functies of eretitels van de afgestorvene. Daarnaast vind je er ook de geboorteplaats en -datum op terug, net als de datum en plaats van het overlijden. Bij gehuwde personen is de echtgenoot/echtgenote of weduwe/weduwnaar vermeld. Bij ongehuwde personen bevat het doodsprentje de namen van de ouders. De oudere doodsprentjes zijn – net als de rouwbrieven – voorzien van een zwarte rouwband. De ‘moderne’ doodsprentjes (vanaf jaren 1930) zijn vaak dubbele prentjes met een afbeelding van de overledene of een kruis. Deze bevatten naast traditionele formules ook meer persoonlijke dankbetuigingen van de familie. (bron: Histories ) |
Documentatiecentrum
Om de doelstellingen van de kring te kunnen realiseren is naast het uitbouwen en onderhouden van een museumgedeelte ook een archief en documentatiecentrum essentieel. Dit is deels ondergebracht op de onlangs gerenoveerde zolder van de Oranjerie.
Van bij de start in 1976 werden constant documenten verzameld, gearchiveerd en geïnventariseerd.
De kring bezit waardevolle boeken i.v.m. heemkunde en geschiedenis, tijdschriften over heemkunde, publicaties van andere heemkringen en een schat aan documenten die in Lint hun oorsprong vonden of Lintse thema’s aansnijden. |
Met deze “Lintse documenten” worden bedoeld: zowat alles wat in Lint, of over Lint of door Lintse instanties, Lintse verenigingen of Lintenaars gepubliceerd werd. Met name o.a. archieven, dossiers, gulden boeken, programmaboekjes, feestredes, registers, folders, krantenknipsels, prentkaarten, doodsbrieven en -prentjes, affiches, educatieve wandplaten, landkaarten, kadasterplannen, foto’s, dia’s en films (8 mm, video en DVD).
Dit alles is opgeborgen in dozen, volgens thema geordend en voorzien van een etiket met info over de inhoud. |
Bezoekers van het archief en documentatiecentrum die op zoek zijn naar documenten i.v.m. voorbije gebeurtenissen, familie, de voorgeschiedenis van hun wijk of huis, de historiek van hun vereniging, … vinden hier in vele gevallen hun gading.
Het archief en documentatiecentrum is elke woensdagnamiddag van 14 u tot 16 u vrij toegankelijk. Documenten worden niet uitgeleend. Wel kan alles ingekeken worden onder toezicht van de verantwoordelijke kringmedewerker en kunnen fotokopies gemaakt worden.